Just another WordPress.com site

Silverlight 3 Beta ja Blend 3 Preview saatavilla

Pari viikkoa sitten TechDays 2009:ssä kysyttiin, mitä kaikkea Silverlight 3 tuokaan mukanaan…
Silverlight 3:sta on saatavissa ensimmäisen Beta versio tänään. Tämä kolmas versio jatkaa huimaa innovaatioiden sarjaa ja tuo yli 50 uutta ominaisuutta mukaan lukien paljon odotetun WEB sovellusten ajamisen ilman selainta (out of the browser) ja ilman aktiivista yhteyttä, jolloin sovellus voidaan käynnistää vaikka start valikosta.. Tiedossa on videon laadun ja suorituskyvyn parannuksia, sekä sovelluskehittämistä merkittävästi tehostavia ominaisuuksia. Silverlight 3:ssa ei ole Go Live lisenssiä tällä hetkellä.

Muutamia uusia Silverlight 3:n ominaisuuksia ovat:

Parempi Video & Ääni. Natiivi H.264/Advanced Audio Coding (AAC) äänen tuki. Live ja tilaus medioissa IIS7 Smooth Streaming toiminnallisuudet, Täysi HD (720p+) toisto ja laajennettava dekooderi malli.

Reaaliaikaisissa- ja tilauspohjaisissa medioissa on tuettuna aito HD (720p+) ns. Smooth Streaming.
IIS Media Services (aieemin IIS Media Pack) tarjoaa sisäänrakennetun mediantoimitusratkaisun, jossa Smooth Streaming tarjoaa HTTP protokollan päällä toimivan, dynaamisesti videon ominaisuuksia muuttavan ratkaisun. Siirrettävän videon laatua säädetään riippuen vallitsevasta verkkokaistasta ja prosessorin kuormituksesta. Aito HD (720+) mahdollistuu silverlight 3:ssa kun laitteistokiihdytystä tukeva grafiikkamoottori kuuluu ratkaisuun. Suunnittelija voi luoda 3D-ympäristössä dynaamisesti elävän piirtopinnan, joka näyttää reaaliajassa HD-tasoista videota.

Laajennettava media formaattien tuki. uuden ns. Raw AV pipeline:en avulla Silverlight voi helposti tukea laaja valikoimaan kolmannen osapuolen videokoodekeista. Ääni ja video voidaan dekoodata sovelluksen ulkopuolella ja muodostaa Silverlight sovelluksessa, laajentaen näin tuettujen formaattien kirjoa huimasti.

Sisällön suojaus. Silverlight DRM, PlayReady Content Protection:iin perustuva suojaus mahdollistaa selaimessa käytettävän suojatun videon jakelun.

Uudet käyttöliittymä mahdollisuudet. Silverlight 3 sisältää nyt 3D grafiikan tuen, uusia laajennettavia animaatio-ominaisuuksia, rautapohjaisia tehosteita ja tekstiä, jotka mahdollistavat käyttöliittymäsuunnittelijoille ja kehittäjille aivan uudenlaisia visuaalisia toteutuksia. Näitä ovat mm. perpektiivinen 3D grafiikka, jossa voidaan luoda sisältöä eri 3D tasoille, jota voi sitten kääntää, muuntaa ja skaalata ilman erikoisempaa ohjelmointia. Pixel Shader –tehoste tuo mielenkiintoisia uusia mahdollisuuksia esim. varjojen ja sumennusten toteutuksiin. Lisäksi ohjelmoija voi luoda myös täysin omia tehosteita, jotka voidaan liittää mihin tahansa graafiseen sisältöön hyödyntäen esim. kontrollien visual state -ominaisuuksia. Tehokkuutta taas saadaan lisää esim. toiminnallisuus, missä voidaan tilapäisesti tallentaa grafiikkaa, tekstejä tai vaikka kontrolleja bitmap kuviksi, jolloin niitä voidaan käyttää tehokkaasti kun ne halutaan vain näyttää esim. taustalla. Jatkossa kehittäjillä on mukana ajonaikana muunnettavat käyttöliittymä teemat. Tarjolla on multi touch tuki ja paljon paljon muuta…

Lisätietoa löytyy osoitteesta: www.silverlight.net ja www.microsoft.com/expression

Technorati Tags: ,,

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s