Just another WordPress.com site

Silverlight 1.0 julkaistu ja Linux tuki tulossa

Microsoft® Silverlight™ on selain- ja käyttöjärjestelmäriippumaton tekniikka uuden ajan selainsovellusten
laajennukseen. Tekniikka mahdollistaa seuraavan sukupolven interaktiivisten esim. streamvideoita hyödyntävien web-sovellusten toteutuksen parempien käyttäjäkokemusten saavuttamiseen. Valmiita web-tekniikoita ja -resursseja hyödyntävä Microsoft Silverlight mahdollistaa entistä laadukkaamman käyttäjäkokemuksen ja alhaisemmat sisällön toimituskustannukset. Pienikokoinen ja nopeasti ladattava Silverlight-ajoympäristö tarjoaa yhdenmukaisia kokemuksia niin Macintoshin kuin Windowsinkin, kuin Linux käyttäjille Internet Explorerissa®, Firefoxissa, Safarissa ja muissa selaimissa. Microsoft .NET Frameworkiin
perustuvan Silverlightin avulla kehittäjät ja suunnittelijat voivat toimittaa mediasisältöä ja laadukkaita sovelluksia vaivattomasti webiin hyödyntämällä aiemmin hankittuja taitoja ja työkaluja. Käyttöliittymäsuunnittelijoille tarkoitettu Microsoft Expression® Studio ja sovelluskehittäjille tarkoitettu
Visual Studio® auttavat tekemään helposti näyttäviä sovelluksia.

Silverlight 1.0 julkaistu

Tänään tuli siis saatavaksi kauan odotettu Silverlight 1.0 versio ulos Macille ja Windowsille.  Silverlight 1.0 tuo aivan uudenlaisia mahdollisuuksia rikkaiden ja monipuolisten käyttöliittymäkokemusten luontiin. Mukana tulee sisään rakennetusti tuki WMV ja VC-1 videoille, WMA äänelle ja tietysti kaikkien haluamalle mp3 formaatille, käytettävissä suoraan selaimesta. Standardin käyttö luo helppoutta, kun video tarvitsee tuottaa tuohon muotoon vain kerran. VS-1 on tuettuna laajalti niin PS3:ssa, XBOX 360:ssa, mobiililaitteissa ja Windows Media Centerissä. VC-1 standardikodekki on tullut jo tutuksi mm. Blueray DVD ja HD-DVD maailmasta eli selaimen päällä voidaan jakaa nyt yli DVD tasoista videomateriaalia silverlight:ia käyttäen.

Silverlight videoita voidaan jakaa mistä tahansa lähteestä, joka esim. html sivuja voi jakaa. Erillisiä palvelin tuotteita ei tarvita, ellei sitten halua hallita kaistan käyttöön liittyviä asioita, jolloin IIS 7:n media pack:n käyttö auttaa todella paljon. VideoStreaming on SL:ssä tuettuna, jolla saadaan entisestään kaistan käytön kustannuksia järkevimmiksi ja käyttäjäkokemusta paremmaksi.

Kehittäjälle Silverlight on herkkua. Käyttöliittymät määritetään XAML kielellä, joka on XML pohjainen käyttöliittymän määritystapa. Media elementtien lisäksi tässä voidaan määrittää käyttöliittymäteknisiä animaatioita ja efektejä, joita voidaan ohjelmakoodista hallita. Ympäröivän sivun DOM malli ja selaimen toiminnallisuudet on hallittavissa Silverlight sovelluksesta ja päinvastoin.

Silverlightissa voidaan tunnistaa videoon upotettuja merkkejä, jonka avulla videon eri kohdat voivat aiheuttaa sovellukseen tapahtumia, joihin koodissa voidaan reagoida. Vastaavasti tietyisti itse videota voidaan ohjata helposti sovelluskoodista.

Expression Encoder 1.0 julkaistu

Tänään julkaisiin myös Expression Encoder 1.0.  Expression Encoder on osa Microsoft Expression suite tuotteita ja mahdollistaa videon parantelun, toiminnallisuuksien lisäämisen ja tuottamisen sekä julkaisun. Voit tuoda useita eri formaatteja kuten WMV, AVI, QuickTime ja monia muita. Expression Encoderilla pystyy helposti luomaan videoon alku ja loppu osiota, säätää lopullisen videon laatu vastaamaan jakelukanavaa, lisätä vesileima logoja ja paljon muuta. Tällä saadaan helposti luotua myös oletus player projekti, jonka muuttaminen omiintarkoituksiin on todella yksinkertaista.

Silverlight Linux tuki

Microsoft on tänään julkistanut tekevänsä Novellin kanssa Silverlight implementaatiota Linux. Moonlight:ksi kutsutussa projektissa, Novell tulee rakentamaan täysin yhteensopivan Silverlight ajoympäristön Linux puolelle ja tullee tukemaan mm. FireFox, Konqueror ja Opera selaimia. Moonlight tulee tukemaan sekä Silverlight 1.0:n JavaScript ohjelmointimallia sekä tulevan Silverlight 1.1:n .NET ohjelmointimallia.

Kaiken tarvittavan saat liikkeelle lähtemiseen osoitteista: http://www.silverlight.net ja http://www.microsoft.com/expression

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s